Si heu passat pel bosc de Fenals durant les últimes setmanes, és molt possible que hagueu vist a un grup d’adolescents treballant sobre la vegetació. Sabeu què feien exactament? Nosaltres us ho expliquem!

Degut a algunes fortes tempestes que es van donar a Lloret de Mar, alguns dels arbres més antics que formen aquest bosc van trencar-se i van caure. Això va deixar el nostre bosc amb un aspecte bastant descuidat, i sumant-li el fet que les espècies invasores cada cop estan més i més escampades, vam decidir que havíem de fer alguna cosa. Aleshores, mitjançant una subvenció de la Diputació de Girona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lloret de Mar i fent un conveni amb l’Institut Escola de Lloret de Mar vam iniciar les tasques de millora de l’estat de conservació del bosc de Fenals i del seu litoral.

Aquestes tasques van dividir-se en diferents dies i van ser les següents:

  • Recollida de residus del bosc. El bosc està ple de residus que els humans tirem voluntària o involuntàriament. Aquests residus poden tenir un impacte molt negatiu sobre els ecosistemes que ens rodegen, és per això que vam posar en marxa diverses accions de recollida i classificació dels residus trobats.
  • Recollida de residus del litoral. Igual que al bosc, malauradament a la platja i a les roques del nostre litoral també trobem un nombre elevat de residus. En aquestes zones, concretament a la sorra de la platja, l’acumulació de residus no és tan greu ja que cada dia hi passa la màquina que s’encarrega de treure tota aquesta brossa. El problema està en que també s’encarrega d’eliminar algues i restes orgàniques portades pel mar que són molt importants per a la regeneració de platges.
  • Extracció de la planta invasora Senecio angulatus. Les espècies invasores són aquelles que s’han desenvolupat fora de la seva àrea de distribució natural, produint així alteracions en l’ecosistema. Aquesta planta concretament prové d’Àfrica, però avui en dia està més que ben instal·lada al nostre territori i no para de créixer. Som els primers en intentar eradicar aquesta planta d’un bosc, sabem que és una batalla molt difícil ja que contínuament està rebrotant, però això no és motiu suficient com per deixar-ho de fer.
  • Extracció d’altres plantes invasores: Pittosporum tobira o Einadia nutans. Igual que el Senecio aquestes dues plantes són molt abundants al bosc de Fenals i no hauria de ser així, doncs són espècies invasores que estan ocupant l’espai de les plantes autòctones. Per tant, mitjançant eines de jardineria es van extreure tots aquells exemplars que es van trobar durant els dies de feina.
  • Recollida de matèria orgànica. Tots els arbres caiguts pel temporal, i aquells que han estat tallats per l’Ajuntament per tal d’evitar un perill si caiguessin, són reaprofitats a la Casa del Mar per encendre la llar de foc i escalfar l’edifici. Aquesta feina va consistir en transportar aquests branquillons i troncs fins la màquina trituradora que ha cedit l’Ajuntament, i la resta tallar-la a una mida còmode per cremar al foc.
  • Regar. Donat que aquest hivern està sent molt sec, les plantes del bosc no estan rebent l’aigua que necessiten. És per això que els alumnes de l’IE Lloret de Mar, amb l’ajuda d’una mànega cedida per l’Ajuntament, han estat regant el bosc periòdicament

Per part nostra, a banda de tornar a agrair les institucions esmentades a l’inici, també volem fer un especial agraïment a la col·laboració, l’entrega i la motivació dels alumnes que han col·laborat amb nosaltres. Amb ells i elles hem aconseguit tots aquests objectius, hem i han après nous valors i, el més important, hem transmès el valor i l’estima cap al medi natural que ens envolta.