“Una experiència molt complerta d’on els nens i nenes van sortir molt contents i engrescats i van aprendre divertint-se”

El passat 10 de novembre, vaig tenir el plaer de passar un matí amb els companys de La Casa del Mar de Lloret. Formen part de l’Associació Mediambiental sense afany de lucre, Xatrac. Concretament, són un projecte dins d’una de les tres línies de treball d’aquesta associació, la de promoure i formar la infància i la joventut a través dels valors de l’entitat, relacionats amb la promoció de la conservació de la natura i en concret, de l’entorn més proper a ells. Per tal d’aconseguir-ho es basen en tres pilars: la divulgació, la investigació i la gestió ambiental.

L’activitat es va dur a terme a La Casa del Mar, actualment gestionada per Xatrac. Es tracta d’un espai situat a primera línia de mar (platja de Fenals) i enmig del bosc. Un entorn privilegiat, perfecte per dur a terme les activitats a les que vaig tenir el privilegi de participar i per la resta de projectes que allà hi conviuen.

Tres monitors van ser els encarregats de dinamitzar les activitats d’aquell dia. Per aquell matí tenien programat una activitat de lleure per un grup de P-5 d’una escola de Lloret. L’activitat consistia en tres tallers (Submarinisme, Descobriment del bosc i Organismes) relacionats amb la coneixença de l’entorn, dels organismes que hi habiten i de la manera de descobrir-los.

Vam començar presentant-nos (jo inclosa) i tot seguit vam dividir els nens i nenes en tres grups, per tal d’anar alternant els tallers. Cadascun dels monitors va agafar un grup i jo vaig acompanyar a una de les monitores amb el seu grup, la Júlia, una gran professional.

           

Va ser una experiència molt entretinguda i enriquidora, en la qual vaig poder gaudir com una més del grup. Els coneixements que s’imparteixen a La Casa del Mar em semblen molt útils i necessaris. A més, la forma en què ho fan em sembla molt adequada, tant perquè ho fan de manera desenfadada i divertida, adequada totalment pel grup d’edats al que anava dirigit. I alhora pel caire i el to en què els monitors expliquen, gesticulen i s’expressen en general. Una manera d’educar utilitzant metodologies no formals molt encertades.

Aconsegueixen totalment el seu propòsit que és, arribar als nens i nenes, captar la seva atenció, inculcar uns coneixements de manera que no ho oblidaran tant fàcilment com si ho aprenguessin de manera obligada a l’escola. Alhora, fomentar valors com el respecte per la natura, l’entorn i els éssers vius que ens envolten, tot coneixent-los i creant un vincle amb aquests, el respecte envers el grup, respectant el torn de paraula i fent participar a tothom de manera ordenada, el valor del silenci i l’escolta, etc.

Tot plegat una experiència molt complerta d’on els nens i nenes van sortir molt contents i engrescats i van aprendre divertint-se i on jo també vaig aprendre molt i d’on m’enduc molt bon record.

 Agraïments al Casal del Mar i als seus monitors per deixar-me passar un dia amb ells i introduir-me a l’activitat com una més, però sobretot per la tasca tant important que duen a terme.

Per: Maribel Tarifa Peregrina